Wie krijgt wat bij een scheiding?

Wie krijgt wat bij een scheiding?

Volgens Acda en De Munnik is het allemaal niet zo moeilijk, de inboedelverdeling. Die cd was van ons allebei, maar ‘gekregen van mijn moeder dus van mij’. Is het echt zo simpel? Hoe regel je de verdeling en wie krijgt wat na een scheiding?

Als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, dan is doorgaans vastgelegd hoe de boedel bij scheiding wordt verdeeld. Maar wanneer je in algehele gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de volledige boedel van jullie samen. In overleg bepaal je dan samen wie wat krijgt. Dat gebeurt meestal op het moment dat een van beiden (of jullie allebei) gaat verhuizen. Je doet er goed aan de verdeling in een echtscheidingsconvenant op te nemen. Als Financieel Echtscheidingsadviseur kan ik jullie daarbij helpen.

In gesprek met je ex-partner
Een wensenlijst is een hulpmiddel bij de inboedelverdeling. Daarop schrijf je welke dingen je graag zou houden, krijgen of meenemen. Veel spullen kun je waarschijnlijk redelijk goed tegen elkaar wegstrepen. Over zaken die op beide lijsten voorkomen, moet je onderhandelen. Zeker wanneer je in scheiding ligt, is dat niet altijd makkelijk. Ook al omdat het lastig is een duidelijke waarde aan spullen toe te kennen. Die 10 jaar oude bank, is die even veel waard als de laptop? Vaak is het een kwestie van geven en nemen.

Vergoeding voor de vertrekker?
Meestal behoudt degene die in het huis blijft wonen, het meubilair. Degene die vertrekt, zal dus nieuwe of andere meubels kopen en kan daar een financiële vergoeding voor verlangen. Besef wel dat de achterblijver met tweedehands spullen blijft zitten. De economische waarde daarvan is veel lager en spullen zijn op korte termijn mogelijk aan vervanging toe. Een volledige vergoeding van het meubilair voor degene die vertrekt, is dus meestal niet reëel.

Bijzondere boedel
Wat een gevoelig onderwerp kan zijn, is het huisdier, vaak de hond of de kat. Wanneer je allebei de hond zou willen houden, kan het lastig zijn om de hond aan de een of de ander toe te delen. Een bezoekregeling of ‘co-ouderschap’ kan dan een oplossing zijn. Zo worden ook wel afspraken gemaakt over de kosten van een huisdier. Alles kan besproken worden en alles wordt netjes vastgelegd.

De blikken bolide
Auto’s behoren niet tot de inboedel, maar ze moeten wel worden verdeeld. Wanneer een huishouden twee auto’s heeft, nemen beide (ex-)partners doorgaans hun eigen auto mee. Maar vaak is er een verschil in waarde tussen beide wagens. Die van de man is vaak meer waard dan die van de vrouw (sorry vrouwen!). Dat verschil in waarde moet wel worden verrekend (sorry mannen!). En denk ook aan de schadevrije jaren van de autoverzekering. Soms is er extra korting toegekend op de autoverzekering van de 2e gezinsauto. Die schadevrije jaren zorgen voor een korting op de premie, dus voor een financieel voordeel. Vraag het na bij je verzekeringsadviseur of aan de verzekeringsmaatschappij. Het is verstandig om te bespreken of je de schadevrije jaren wilt delen en laat het dan ook vastleggen en regelen bij de verzekeringsmaatschappij.

Van mijn moeder, dus van mij?
En hoe zit dat nou met die cd van Acda en de Munnik? Dat hangt af van de huwelijksvorm. Ben je in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn erfenissen niet van jullie allebei. Die cd die je van je moeder hebt gekregen, is dus van jou. Deze huwelijksvorm is sinds 2018 in de wet geregeld, maar het is mogelijk daarvan af te wijken. Vóór 2018 was de standaard algehele gemeenschap van goederen en die huwelijksvorm kent andere spelregels. Gekregen en geërfde spullen behoren dan tot de gezamenlijke boedel. Een muziekinstrument, sieraden en dus ook een cd zijn daarom niet vanzelfsprekend van jou. Ook niet als je die van je moeder hebt gekregen.

Kortom, het verdelen van spullen bij een scheiding is niet altijd makkelijk. Als Financieel Scheidingsadviseur begeleid ik jullie samen door het hele scheidingstraject, waarbij ook ruim aandacht is voor de verdeling van de inboedel en de spullen. En natuurlijk worden ook alle andere onderwerpen zorgvuldig behandeld, zoals het ouderschapsplan voor de kinderen, het huis met de hypotheek, levensverzekeringen, verdeling van pensioen, alimentatie, verdeling van de kinderkosten, het bedrijf, eventuele schulden. Het gehele traject van A tot Z is in mijn deskundige handen.

Meer weten of meteen een gratis kennismaking inplannen?