Scheiden als ondernemer
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Ga je scheiden als ondernemer dan komt er veel op je af, naast alle emoties zullen er wellicht zorgen zijn over hoe het allemaal gaat verlopen.
En wanneer je een eigen onderneming hebt, of samen met je partner, zullen er vast en zeker vragen bij je opkomen, zoals:
“Hoe moet het met het bedrijf?”
“Moet ik mijn bedrijf delen? En hoe gaat dat dan?”
“Wat betekent een scheiding voor de toekomst van mijn bedrijf?”
“Wat moet er allemaal geregeld worden?”
“Hoe zit het met alimentatie?”
New Beginnings heeft de financiële, fiscale en juridische kennis in huis, om jullie te begeleiden bij een scheiding met een eigen bedrijf.
Rechtsvorm
Het is belangrijk om te weten wat voor soort rechtsvorm het bedrijf heeft; is het een BV, een eenmanszaak, VOF of maatschap?
En wat is er in de statuten van de BV opgenomen over een scheiding. Staat er in het vennootschaps- of maatschapscontract iets beschreven over echtscheiding?
Huwelijksvermogensrecht
Ook is het van belang of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of op huwelijkse voorwaarden. En wat er dan in de huwelijkse voorwaarden is afgesproken over de onderneming.
En ben je vóór of na 01-01-2018 gehuwd en bestond het bedrijf toen al?
Vermogens
Is er vermogen van de ene partner geïnvesteerd in het bedrijf van de ander?
Of is er geld geleend voor de onderneming, van de ene partner aan de ander?
Is er sprake van een gezamenlijke woning met een bedrijfsruimte?
Al dit soort zaken zijn uitermate belangrijk om in kaart te brengen en mee te nemen in de te maken afwegingen en afspraken.
Het is dus mogelijk dat de waarde van de onderneming moet worden verdeeld, of dat er sprake is van verrekening of vergoeding van investeringen.
Waardering onderneming
De waarde van de onderneming dient te worden bepaald. Hiervoor zoek ik de samenwerking met je accountant. Dit is dé persoon die alles weet over het bedrijf en als vertrouwenspersoon kan dienen tijdens het scheidingstraject.
Als dit niet gewenst is -om wat voor reden dan ook-, dan zal ik een externe partij inschakelen om de waarde van het bedrijf objectief vast te laten stellen. En om de gevolgen van de scheiding en de mogelijkheden met het bedrijf in kaart te brengen.
De samenwerking met de accountant of de externe deskundige zorgt voor het borgen van de specialistische kennis en kunde, die een scheiding met een onderneming vergt.
Ook het vraagstuk over alimentatieplicht en -recht als ondernemer komt uitgebreid aan bod.
Alles is erop gericht om jullie zo compleet mogelijk van informatie te voorzien. En uiteraard op een evenwichtige verdeling, in die situatie dat de waarde van het bedrijf verdeeld zal moeten worden.
Bij New Beginnings ben je aan het juiste adres, als je gaat scheiden als zelfstandige.
Ik neem jullie mee in alle ins en outs, zodat je weloverwogen de noodzakelijke beslissingen kunt nemen en op de juiste manier afspraken kunt maken met elkaar.
Meer weten over scheiden als ondernemer? Neem contact met mij op