SCHEIDEN ALS ONDERNEMER

Ondernemer en scheiden

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Ga je scheiden als ondernemer dan komt er veel op je af. Naast alle emoties zijn er wellicht zorgen over hoe het allemaal gaat verlopen, ook op zakelijk vlak.

Wanneer je een eigen onderneming hebt, of een bedrijf samen met je partner, komen de volgende vragen aan bod:

  • “Hoe moet het met het bedrijf?”
  • “Moet ik mijn bedrijf delen? En hoe gaat dat dan?”
  • “Wat betekent een scheiding voor de toekomst van mijn bedrijf?”
  • “Wat moet er allemaal geregeld worden?”
  • “Hoe zit het met alimentatie?”

New Beginnings heeft de financiële, fiscale en juridische kennis in huis om jullie te begeleiden bij een scheiding met een eigen bedrijf.

Rechtsvorm

Het is belangrijk om te weten wat voor rechtsvorm het bedrijf heeft: is het een BV, een eenmanszaak, VOF of maatschap? Wat is er in de statuten van de BV opgenomen over een scheiding. Staat in het vennootschaps- of maatschapscontract iets beschreven over echtscheiding?

Huwelijksvermogensrecht

Ook is het van belang of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of op huwelijkse voorwaarden. En wat er dan in de huwelijkse voorwaarden is afgesproken over de onderneming. Ben je vóór of na 01-01-2018 gehuwd en bestond het bedrijf toen al? Daar kijken we samen naar en we bespreken wat de gevolgen zijn.

Vermogens

Is er vermogen van de ene partner geïnvesteerd in het bedrijf van de ander? Of is er geld geleend voor de onderneming, van de ene partner aan de ander of bij een bank? Hebben jullie een gezamenlijke woning met bedrijfsruimte? Al dit soort zaken zijn uitermate belangrijk om in kaart te brengen en mee te nemen in de afwegingen en afspraken. Het is dus mogelijk dat de waarde van de onderneming moet worden verdeeld en/of dat er sprake is van verrekening of vergoeding van investeringen.

Waardering onderneming

De waarde van de onderneming moet worden bepaald. Hiervoor zoek ik de samenwerking met je accountant. Dit is dé persoon die alles weet over het bedrijf en als vertrouwenspersoon dient tijdens het scheidingstraject. Als dit niet gewenst is, om welke reden dan ook, schakel ik een externe partij in om de waarde van het bedrijf objectief vast te stellen. En om de gevolgen van de scheiding en de mogelijkheden met het bedrijf, in kaart te brengen.
De samenwerking met de accountant of externe deskundige zorgt voor het borgen van de specialistische kennis en kunde, die een scheiding met een onderneming vergt. Ook het vraagstuk over alimentatieplicht en -recht als ondernemer komt uitgebreid aan bod. Alles is erop gericht om jullie zo compleet mogelijk van informatie te voorzien. En uiteraard op een evenwichtige verdeling, in die situatie dat de waarde van het bedrijf verdeeld moet worden.

Bij New Beginnings ben je aan het juiste adres wanneer je gaat scheiden als zelfstandige of ondernemer. Ik neem jullie mee in alle ins en outs, zodat je weloverwogen de noodzakelijke beslissingen en afspraken kunt maken met elkaar.

Meer weten over scheiden als ondernemer? Neem contact met mij op.