postcovid en ouderschap na scheiding

Post-COVID en ouderschap na scheiding

Post-COVID en ouderschap na scheiding, een heftig verhaal…

Ik hoorde laatst iemand vertellen over een alleenstaande gescheiden moeder met long-COVID. Ze kan niet meer voor haar zoontje zorgen zoals ze eerst deed…,voordat ze Corona kreeg bijna 2 jaar geleden. Het gaat gewoon niet meer en dat doet haar pijn.

Het breekt mijn hart, als ik dit hoor. Een jonge vrouw in de kracht van haar leven, die nu eigenlijk niets meer kan en ook niet bekend is wat ze aan perspectief heeft. Wat een rot-virus 😔

Gelukkig heeft ze met haar ex-partner een goede band, waardoor de zorg voor hun zoontje nu grotendeels bij hem ligt en ze op hem kan terugvallen. Het ouderschap wordt anders gedeeld, dan bij de scheiding was afgesproken.

Long-COVID (of Post-COVID) heeft niet alleen lichamelijk en mentaal grote gevolgen, maar veelal ook op persoonlijk vlak en daarnaast ook financieel/economisch. Bij gescheiden ouders speelt ook de zorgverdeling en de verdeling van de kinderkosten mee.

Het is goed om het hier samen over te hebben en elkaar te ondersteunen wanneer dat nodig is.

Het is verstandig om in verband met de veranderde situatie nieuwe afspraken te maken, ook op financieel gebied.

Wanneer de zorgverdeling verandert, verandert meestal ook de verdeling van de kosten van de kinderen (oftewel de kinderalimentatie).

Het is goed om wijzigingen in het ouderschapsplan schriftelijk vast te leggen.

Dit geldt natuurlijk ook wanneer één van beide ouders (ex-partners) een andere ernstige ziekte of aandoening krijgt, waardoor de gemaakte afspraken over het gedeelde ouderschap niet meer passen.

Het is niet altijd makkelijk om dit aan te kaarten of soms is er onbegrip bij de ander. Gelukkig gaat het soms ook goed en zoeken ouders samen naar een oplossing, zoals bij die vriendin van een bekende van me.

Loop jij hier tegenaan en zou jij met je ex-partner hierover in gesprek willen of andere afspraken maken over het gedeelde ouderschap en de veranderde (financiële) situatie? Of heb je andere vragen? Neem dan contact met me op.

Ik kom graag bij je langs, om te kijken hoe ik je/jullie kan helpen.