New Beginnings Pensioen

SCHEIDINGSTRAJECT

Je gaat scheiden en er komt veel op jullie af. Waar moet je beginnen? Ga je het eerst de kinderen vertellen? Of alvast andere woonruimte zoeken? En hoe zit het met de alimentatie? Of het eigen bedrijf van jou of je ex-partner? Het antwoord op deze vragen? Een scheiding verloopt voor iedereen anders en legt altijd een weg af vol hobbels. Ik help jullie als adviseur en mediator om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Inzicht krijgen

Wat zou het voor jullie betekenen als je inzicht krijgt in de huidige situatie en consequenties in de toekomst? Als je weet dat je het goed voor de kinderen regelt. Als je weet hoe jullie er financieel voor staan. Als je weet dat de verdeling eerlijk verloopt en er rekening wordt gehouden met ieders belangen. Je kunt je voorstellen dat dit enorm veel rust en vertrouwen geeft. En het maakt dat alles weer helder wordt. Daardoor ontstaat rust en ruimte in je hoofd.

Snel scheiden

Soms hoor ik mensen zeggen “we willen zo snel mogelijk scheiden, want dan is het maar achter de rug.” Misschien voel je je een beetje gedwongen om mee te gaan in de wensen van de ander, terwijl je er zelf nog niet aan toe bent om bepaalde beslissingen te nemen. Vaak is één van de twee partners nog verdrietig over de scheiding, of juist boos en teleurgesteld. Terwijl de ander al verder is in de emotionele verwerking. Toch is het mogelijk om een scheidingstraject snel te laten verlopen. Bij de meeste koppels lukt het om de scheiding in 8 tot 10 weken af te ronden. Soms gaat het zelfs nog sneller. Ik houd er zicht op dat het proces niet té snel gaat voor de één of de ander. Wanneer het tempo voor beiden oké is, dan kan de scheiding snel worden geregeld.

Wat komt er allemaal kijken bij een scheiding?

Als scheidingsbegeleider bespreek ik met jullie wat er geregeld moet worden tijdens het scheidingstraject. Ik begeleid jullie stap voor stap door het hele proces en we behandelen alle onderwerpen zorgvuldig. Ik geef jullie uitleg en advies over alle onderdelen en zorg voor inzicht.

De scheidingsprocedure in stappen

Eerst hebben we een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarvoor kom ik graag bij jullie thuis, of we spreken af op mijn kantoorlocatie in Zundert. Dat is aan jullie. Ik vraag jullie beiden iets te vertellen over jezelf en over de beslissing om uit elkaar te gaan. Ik vertel jullie kort iets over mijzelf en leg uit wat jullie van mij kunnen verwachten. Ook geef ik inzicht in de kosten van mijn dienstverlening en wat er verder komt kijken bij de scheidingsprocedure.

Vanaf het volgende gesprek gaan we met de inhoud aan de slag. Hebben jullie kinderen? Dan moeten er afspraken worden gemaakt over het veranderde ouderschap. We bespreken alles over het verdelen van de zorg en de toekomst, zowel praktisch als financieel, ook wanneer jullie co-ouderschap wensen. Zodra de afspraken voor de kinderen geregeld zijn, zorgt dat vaak voor veel opluchting en rust. Alles leg ik voor jullie in een ouderschapsplan vast.

Vervolgens zal ik jullie situatie in kaart brengen en maak ik een duidelijke vermogensopstelling, zodat inzichtelijk is wat er verdeeld moet worden. We gaan hiermee stap voor stap aan de slag. Ik leg jullie bij elk onderdeel uit wat er precies van jullie wordt gevraagd, geef advies en maak duidelijk wat de gevolgen zijn van jullie keuzes. Vaak zijn na 4 tot 5 afspraken alle thema’s aan bod gekomen en wanneer jullie het over alle aspecten eens zijn, leg ik alle afspraken vast in een convenant.

Daarna wordt het definitieve scheidingsconvenant inclusief het ouderschapsplan door jullie ondertekend en draag ik het over aan de advocaat. De advocaat zal het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Bij samenwoners hoeven de stukken niet naar de rechtbank. Als ex-samenwoners kun je er wel voor kiezen om het convenant met het eventuele ouderschapsplan door een notaris in een akte te laten opnemen. Zo liggen ook voor ex-samenwoners de afspraken juridisch vast.