HYPOTHEEK

Hoe zit het met de hypotheek als jullie gaan scheiden? Wanneer één van jullie beiden de woning wil aanhouden, dan moet de ander worden uitgekocht. De bestaande, gezamenlijke, hypotheek wordt overgenomen door degene die in het huis blijft wonen. Voor de vertrekkende partij zal de hoofdelijke aansprakelijkheid op die hypotheek moeten komen te vervallen.

Nieuwe hypotheek bij scheiden

In verband met de scheiding en de overname van de woning door één van jullie twee, moet de bestaande, gezamenlijke, hypotheekschuld worden aangepast aan de huidige fiscale spelregels. Vanaf 2013 is er namelijk veel veranderd op hypotheekgebied en is er sprake van overgangsrecht voor bestaande hypotheken die zijn afgesloten vóór 01-01-2013. De bestaande hypotheek kan worden aangepast in vorm en delen van de lening.
Soms wordt een hele nieuwe hypotheek geregeld, dan spreek je van een oversluiting. De oude hypotheek wordt afgelost door middel van de nieuwe hypotheek. Dan wordt de bestaande hypotheeksom verhoogd en worden de uitkoopsom en de bijkomende kosten meegefinancierd. Een verbouwing of energiebesparende voorzieningen kunnen meegenomen worden in de nieuwe hypotheek als dat wenselijk en mogelijk is.

SEH erkend financieel adviseur

Naast mediator ben ik erkend financieel adviseur/erkend hypotheekadviseur en gecertificeerd financieel planner. Met dit specialisme kan ik jullie al in een vroeg stadium uitsluitsel geven over de hypotheekmogelijkheden voor jullie beiden. Voor de partner die de woning overneemt, maak ik een berekening van het bedrag dat geleend kan worden. Daarbij houden we rekening met alle regelgeving en de aanpassingen die in de hypotheekconstructie verwerkt worden. Voor de vertrekkende partij bereken ik wat er geleend kan worden voor de aankoop van een ander huis. Hierbij houd ik rekening met het inkomen, de eventuele partneralimentatie, de uitkoopsom en de fiscaliteiten van de vorige hypotheek (het overgangsrecht) en de belastingregels. Kortom, er komt nogal wat kijken bij scheiden met een koophuis.

Tijdens het scheidingsproces begeleid en adviseer ik jullie hierover. Ik geef jullie inzicht in de mogelijkheden en we bekijken samen wat de beste oplossing is. Dat kan natuurlijk ook in samenspraak met je eigen hypotheekadviseur of financieel adviseur. Ik geef je graag meer informatie, bel 06-22420547 of neem contact op.