Ik wil scheiden…

De beslissing om je relatie te beëindigen ontstaat niet van gisteren op vandaag, daar gaat meestal wat aan vooraf. Soms maken koppels samen de beslissing om te scheiden, soms wordt het besluit door één van beiden genomen. Hoe vertel je je partner dat je wil scheiden?

Weet je partner van jouw twijfels over jullie relatie, dat het al een tijd niet lekker loopt? Of is er geen communicatie en leef je langs elkaar heen?

Bereid je zelf goed voor op de scheidingsmelding aan je partner, zet voor jezelf jouw redenen op een rij. Kies een rustig moment en vertel dan duidelijk dat je wil scheiden en leg goed uit waarom. Zo wordt het voor jouw partner duidelijk en geef hem of haar de ruimte om te reageren. Misschien is er angst of zijn er directe zorgen, zijn er vragen en emoties. Deze scheidingsmelding is erg belangrijk voor het hele scheidingsproces. Het advies is daarom zorgvuldig en met aandacht voor de ander, het scheidingsgesprek in te gaan.

De scheidingsmelding is niet het moment om meteen afspraken te willen maken over het huis, de financiële zaken, de kinderen enzovoort. Dat komt later.

Geef je partner de tijd om jouw beslissing te verwerken. Jij bent al verder in jouw verwerking omdat jij de beslissing hebt genomen om te scheiden. Voor jouw partner komt dan ineens het besef dat jullie relatie over is en dat het leven totaal zal veranderen. Dat is niet makkelijk…

De scheidingsmelding aan de kinderen komt later. Kies het juiste moment daarvoor en wacht er niet te lang mee. (Je wilt niet dat jullie kinderen van iemand anders over jullie scheiding horen). Het is belangrijk om samen aan jullie kinderen te vertellen over jullie scheiding. Zij zullen vragen hebben, verdrietig of boos zijn. En geef hen ook de tijd en ruimte om vragen te stellen.

Of je nu getrouwd bent of samenwoonde, je bent een tijdlang samen geweest; je levens met elkaar gedeeld. Dat verdient het om met respect voor elkaar en voor jullie relatie, de scheiding samen te regelen. Blijf in gesprek met elkaar. Gun de ander de tijd om aan het idee te wennen. En als je allebei eraan toe bent om de volgende stap te zetten, zoek dan een scheidingsbegeleider die bij jullie past. Bedenk wat je belangrijk vindt in het scheidingstraject en wat je van een scheidingsbegeleider verwacht.

Hoe zou het zijn om een scheidingsspecialist te hebben die jullie op alle onderdelen de benodigde en gewenste informatie en uitleg kan geven. Die jullie informeert over de persoonlijke, financiële, fiscale en juridische aspecten van- en rondom de scheiding. En die jullie begeleidt bij de gesprekken, zorgt voor de scheidingsstukken en uiteindelijke de afronding van jullie scheiding. Een complete scheidingsbegeleiding waarbij jullie ontzorgd worden en inzicht krijgen, zodat je allebei weet waar je aan toe bent en een nieuw begin kan maken.

Benieuwd hoe ik -als scheidingsspecialist– jullie kan begeleiden bij de scheiding? Bel gerust voor meer informatie of ik kom graag bij jullie langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Nicole van de Wouw