Besparen op je scheiding?

New Beginnings kosten scheiding

Om te besparen op je scheiding, de boel zelf regelen. Gewoon online… Simpel toch? Ik hoor het regelmatig: scheidende partners die onderling afspraken maken met het idee dat alles dan alleen nog op papier gezet hoeft te worden. Kostenbesparend dus. Eenmaal aan tafel bij de financieel adviseur blijkt dat de afspraken toch niet zo slim waren, of dat er onderdelen ontbreken, juridisch niet houdbaar zijn of fiscaal niet kloppen. In plaats van te hebben bespaard op het voortraject, moeten de onderhandelingen opnieuw worden gestart. Niets doen zou namelijk financieel én fiscaal nadeel in de toekomst betekenen. Een hoop gedoe, wat voorkomen had kunnen worden.

Enkele veel voorkomende valkuilen:
– Afspraken over de woning en het uitkopen van de ex-partner, zonder dat rekening is gehouden met verdeling van de overwaarde of de draaglast van de volledige hypotheek; 
– De hypotheeklasten volledig door de blijvende partner laten betalen, omdat de vertrekkende partner zelf andere woonlasten heeft;
– Afzien van alimentatie terwijl er wel behoefte is aan een onderhoudsbijdrage;
– Afzien van verdeling van pensioenen;  
– Verdeling van erfenis óf schenking terwijl die ‘onder uitsluiting’ is verkregen;
– Investering vanuit privévermogen van de één in het gezamenlijk vermogen of het vermogen van de ander ‘vergeten’ en alles maar gewoon 50/50 verdelen.

Besparen met behulp van een Register Erkend Scheidingsadviseur, Nicole van de Wouw van New Beginnings
Nicole is een adviseur met het RES-keurmerk en zij kan samen met jullie bekijken hoe de scheiding zo kostenefficiënt mogelijk afgehandeld kan worden. Allereerst is het in jullie eigen belang wanneer jij en je partner samen aan de mediationtafel kunnen zitten.

Door samen je scheiding te willen regelen, verhoog je namelijk de kans om afspraken te maken die voor jullie beiden passen en ook in de toekomst gedragen blijven worden. Door te overleggen ontstaan vaak oplossingen voor lastige situaties, die anders niet geboden zouden kunnen worden. Nicole kan jullie daarbij helpen. Zij is een financieel en fiscaal specialist en weet ook van welke regelingen je gebruik kunt maken. Waar je aan moet denken bij de afspraken over bijvoorbeeld de hypotheek of wonen, het pensioen, alimentatie enzovoort. En hoe je aanspraak maakt op toeslagen. 

Bekijk dus samen met of er besparingsmogelijkheden zijn. Wellicht is een uitkomst dat je een gemeenschappelijk verzoek bij de rechtbank kunt indienen in plaats van beide afzonderlijk. En de grootste besparing: de advocaatkosten. In veel gevallen spaar je tal van sessies met een advocaat uit. Zo betalen de kosten van de financieel scheidingsspecialist zich voor een deel weer terug!

Zo maak je de scheiding op verantwoorde wijze goedkoper:
– Vaste prijs afspreken voor het hele traject. Vaak bespaar je kosten door vooraf een vaste prijs met je adviseur/mediator af te spreken. Zorg ervoor dat alle inbegrepen kosten inzichtelijk zijn. Zo kun je goed vergelijken. Denk aan btw, advocaatkosten en griffiekosten.
– Uurtarief voor de aan jullie dossier bestede tijd van alle werkzaamheden. Werkt jouw adviseur op basis van een uurtarief, dan kun je wellicht in overleg het nodige huiswerk doen en zo mogelijk kosten besparen. Vraag altijd om een urenindicatie. Zo voorkom je verrassingen achteraf.
– Overweeg de noodzaak van een advocaat. Een Register Erkend Scheidingsadviseur is een scheidingsexpert en zal ervoor zorgen dat je nu en voor de toekomst op juridisch, financieel en fiscaal gebied alles goed hebt geregeld. Wel is een advocaat nodig om de scheiding bij de rechtbank in te dienen.

Ben jij benieuwd wat ik voor jullie kan doen? Neem dan gerust contact met mij op, voor een gratis kennismakingsgesprek!