Over inkomen en financiën
Laten we het eens hebben over wat je nú al kunt regelen, gewoon omdat het voor duidelijkheid zorgt (én om problemen te voorkomen bij een eventuele scheiding).
Al die artikelen en berichten over scheiden en wat er allemaal bij komt kijken, zijn meestal vooral interessant voor mensen die uit elkaar gaan.
En soms ook voor mensen die gewoon méér willen weten hoe het allemaal in elkaar zit bij een scheiding.
Maar dit blog is juist voor mensen die helemaal niet willen gaan scheiden.
Dit blog is misschien wel speciaal voor jou! Wil jij weten wat jij en je partner allemaal samen kunnen regelen en afspreken, zodat je weet dat het goed zit? Lees dan verder;
Als je gaat samenwonen met de liefde van je leven, dan loop je met je hoofd in de wolken en je hebt harstikke veel zin in de toekomst samen. Logisch en zo herkenbaar en ook zó ontzettend leuk!
Dan zijn de serieuze dingen helemaal niet zo leuk om aan te denken of om tijd aan te besteden.
Ook als je al getrouwd bent of al een tijdje samenwoont, kan het gebeuren dat die serieuze zaken vergeten worden.
En geloof mij, het is echt wel belangrijk om dan al na te denken over wat jij belangrijk vindt als het om geld gaat. Dus maak het bespreekbaar met je partner, ook al is het misschien een lastig onderwerp.
Iedereen heeft te maken met inkomsten, uit werk, eigen bedrijf, uitkering of pensioen. En iedereen heeft vaste lasten, zoals huur of hypotheek, verzekeringen, energie en water, telefoon, zorgverzekering, autokosten, boodschappen. En uitgaven voor kleding, sport, abonnementen, uitgaan en vakanties, noem maar op.
Breng al tijdens je relatie in beeld hoe je wilt omgaan met de betaling van de woonlasten en die andere (vaste) lasten. Wie heeft wat aan inkomen? Wie betaalt wat? Hoe verdeel je de kosten? Hoe denkt ieder hierover? Praat er samen over, maak afspraken en leg ze vast.
En wat dan als je al getrouwd bent en je hebt huwelijkse voorwaarden laten opstellen (of juist niet), of als je een samenlevingscontract hebt? Wat staat daar allemaal in, weet je dat nog?
En wat was de reden dat je bepaalde dingen hebt afgesproken en staan jullie nog steeds achter die afspraken? Of is er misschien al het één en ander veranderd, waardoor die afspraken niet meer gelden. Bespreek met elkaar hoe jullie nu omgaan met de inkomsten en uitgaven en is dat ook zoals je het toen bedoeld of gewild hebt?
En wist je dat er ongemerkt ook vorderingen kunnen ontstaan, als de één geld investeert in het bezit van de ander? Bijvoorbeeld wanneer één van jullie het huis en hypotheek op naam heeft staan, terwijl de ander met eigen geld of een schenking een verbouwing in dat huis betaalt, of een stukje aflost van de hypotheek om zo lagere maandlasten te krijgen.
Dat heet een vergoedingsrecht. Dat geld houd je in feite altijd tegoed van de ander; dus bij uit elkaar gaat zal dat geld alsnog terugbetaald moeten worden, aan degene die het heeft geïnvesteerd (ook al was diegene geen eigenaar van de woning).
Als je daar niks over afspreekt en vastlegt, dan kun je je voorstellen dat dit voor discussie kan zorgen als je ooit wél uit elkaar zou gaan. Ook als je al getrouwd bent of een tijdje samenwoont, kan het gebeuren dat dit soort zaken vergeten worden omdat het als ‘gewoon’ wordt beschouwd. Je staat er niet bij stil dat het zo’n impact kan hebben.
Dus mijn advies: Weet hoe het zit in jullie situatie. Praat erover samen en win advies in als je niet precies weet hoe het allemaal zit en wat je zou kunnen doen.
Je bent bij mij van harte welkom, ook als je niet gaat scheiden!
Ik kijk graag met jullie mee en leg het jullie allemaal uit, zodat je weet dat het goed zit. En als je dan ooit uit elkaar zou gaan, dan weet je dat je toen bewust en goed doordacht samen afspraken hebt gemaakt waar je op kunt terugvallen. Dat is een geruststellend idee!
Foto gemaakt door: het Communicatiemeisje