Scheiden in Coronatijd

Begin 2020 kregen we met zijn allen te maken met iets wat we nog nooit hadden meegemaakt. Het Coronavirus kreeg vat op de wereld en ons ‘gewone leven’ veranderde.
Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en is het dagelijkse leven nog steeds niet terug naar normaal. Lastige tijden, waarin we aangewezen waren (en zijn) op onszelf en ons sociale leven kwam noodgedwongen op een laag pitje te staan.
Het advies was en is thuis werken, thuisblijven om minder onderlinge contacten te hebben. En de kinderen die thuis onderwijs moesten krijgen en alle andere beperkingen waar we noodgedwongen mee te maken kregen, kunnen van invloed zijn geweest op je relatie en zijn dat misschien nog steeds.

Voor sommige stellen is de afgelopen tijd een eyeopener geweest; om hun relatie nieuw leven in te blazen of juist om er de stekker uit te trekken. Als je relatie al niet lekker liep, dan gaf de coronastress misschien het laatste zetje om de relatie toch te beëindigen. Veel koppels hebben dit uitgesteld, vanwege financiële onzekerheid en de woningmarkt die op slot zit. Het onvermijdelijke volgt alsnog, als de relatie echt niet meer te redden valt…

Het is logisch dat er twijfels zijn, als je in een financieel onzekere positie zit. Misschien ben je bang je baan te verliezen, omdat het slecht gaat met het bedrijf waar je werkt. Of werk je in één van de sectoren die het nog steeds moeilijk hebben, zoals bijvoorbeeld de evenementenbranche, horeca of toerisme.

En wat te denken van de woningmarkt?
Kun je na de scheiding wel een ander huis vinden? Sociale huurwoningen zijn amper beschikbaar, de huren zijn hoog, de huizenprijzen rijzen de pan uit. Hoe kun je ooit een ander huis kopen, met deze prijzen?

Dan is het begrijpelijk dat je niet zomaar besluit om uit elkaar te gaan. De beslissing om te gaan scheiden neem je sowieso niet zomaar. Ik hoor vaak dat er al langere tijd over nagedacht wordt, door de ene of de andere partner en soms is er al samen over gesproken. En dan zijn er nog de onzekerheden over de financiën, wonen, de kinderen…

En hoe gaat dat nu, een scheidingstraject in coronatijd?
Kunnen er eigenlijk wel scheidingsgesprekken plaatsvinden, nu Corona nog steeds heerst? Zeker wel, ook in deze tijd spreek ik met mensen af aan tafel. Maar als jullie voorkeur hebben voor videobellen bijvoorbeeld via Teams of Zoom, dan kan dat natuurlijk.

Dus scheiden in Coronatijd is niet anders dan voorheen. Dat er wellicht meer onzekerheden zijn, dat begrijp ik zeker.

Hoe zou het voor je zijn als je inzicht hebt in je mogelijkheden?
Wat zou het voor je betekenen als je inzicht krijgt in je financiële situatie na de scheiding; wat je inkomen wordt en hoe het allemaal geregeld kan worden voor de kinderen?.

Als je weet wat wél kan, kun je een start maken met een nieuw begin.
Dan weet je of je in je huis kunt blijven wonen of kun je gericht op zoek naar andere woonruimte.

En samen met mij, kunnen jullie afspraken maken over de nabije toekomst, over het wonen en financiële zaken. Zodat je ook voor de korte termijn rust creëert voor jezelf, je partner en je kinderen.
Van daaruit volgt de volgende stap en kunnen jullie de afspraken voor de toekomst invullen en zo toewerken naar de afronding van jullie scheiding.

Foto: Petra van Wijk